Hur gick det till?

Kandi von Kane, Swedish Siren
Foto: Martin TzR Niklasson

Tip the Velvet Burlesque Club föddes den 28e november 2008, en fullsatt premiärafton på dåvarande klubben Belle i Vasastan, Göteborg. På premiären uppträdde bland annat burleska världsstjärnor som Gravity plays Favorites – luftakrobater från USA som än idag tillhör våra högst bejublade gäster – och Sveriges burlesquedrottning Lily Deluxe.

 

Idén till klubben föddes ett år tidigare när Stockholmsbaserade Hootchy Kootchy Club gästspelade i Göteborg under bokmässan. Tip the Velvets grundare Jenny och Candy var där den kvällen och de båda föll pladask för burlesquens magiska värld. Som nyförälskade burlesque-entusiaster åkte de till huvudstaden för fler Hootchy-kvällar. Samtidigt önskade de att det skulle gå att uppleva burlesque regelbundet även i Göteborg. Och på så sätt föddes Tip the Velvet. Någonsin funderat på vad namnet kommer ifrån? Fråga Jenny 😉

 

Första året huserade klubben på såväl Belle som på Stora Teatern. Arrangörernas burleska scenpersonligheter – Kandi von Kane och Swedish Siren – föddes. Likaså danstruppen Velvet Vixens (höst 2009). Visste du att flera av originalmedlemmarna fortfarande är kvar ? Styx, C.I.A, Ruby Sparxx och Dixie Dazzle har varit med sedan starten 2009.

 

För Jenny/Swedish Siren handlar burlesque om feminism och politik. ”Mitt driv att frottera mig i denna konstform har alltid varit som sexualpolitisk aktion, och jag inspireras såväl av Hootchy Kootchys queera koncept och samhällskritiska burleskstjärnor som Julie Atlas Muz, eller queera ikoner som exempelvis Gravity plays Favorites.

 

För att citera en text jag skrev i en tidsskrift om burlesk: ’Tillsammans suddar vi ut gränsen mellan madonnan och horan, vi tar bort offerstämplen från kvinnans sexualitet och det feminina och vi suddar ut könsrollerna. Vi njuter av våra kroppar och vår sexualitet, vi njuter av naturlig skönhet och hyllar de olika uttryck detta tar på scen. Vi applåderar åt luftakrobater i högklackat, vi jublar över rundnätta dansöser, vi dyrkar männen klädda i typiskt kvinnliga attribut. För mig är burlesque lika mycket politik som nöje och den absolut roligaste sexualpolitiska aktion jag kan tänka mig!”

 

Dock har Tip the Velvet strävat efter att mixa arrangörernas egen kärlek för politisk neo-burlesk med klassisk fandance, pin-ups och vintage burlesque. Självklart har vi alltid strävat efter det queera samt försökt få in minst ett boylesque nummer per fest. Och det är den kombinationen vi hoppas har gjort Tip the Velvet till den unika upplevelse det är. Tillsammans med vår  dresscode – där gästerna är med och skapar stämningen och känslan av att spendera en afton i svunna tider.

 

Klubben har sedan starten 2008 haft sin hemmaplan på Belle, Stora Teatern, Villa Belparc och Götahof/Bellmans Salonger. Vi har gästats av såväl lokala, nationella och internationella artister som tex Vicky Butterfly, Anna fur Laxis och Bent van der Blue. Från och med 2017 är inte längre någon av originalarrangörerna med utan har lämnat över till medlemmar ur Velvet Vixens att driva klubben vidare.

 

Swedish Siren, Kandi von Kane
Privacy Policy